Sociální bydlení nerovná se ghetto

Moderní pojetí sociálního bydlení spočívá v pomoci znevýhodněným skupinám obyvatel. O kom je řeč? Primárně se jedná o nízkopříjmové skupiny, které se vlivem různých okolností ocitly v bytové nouzi. Na mysli máme například rodiče samoživitele, invalidy, seniory a zletilé, kteří opustili dětský domov a mnoho dalších. Sociální bydlení je jednou z cest, jak zatočit s obchodníky s chudobou. Jen od roku 2006 se zvýšil počet ubytoven v naší zemi z 80 000 na 115 000!

120 000

Přibližně tolik je v Česku lidí v bytové tísní (včetně dětí). Bez domova je pak přibližně 68 500 lidí. Sociální bydlení neznamená ghetto. Už jen proto, že poslouží třeba lidem na vozíčku. Proč by se měl mladý invalida poohlížet po ubytování v bezbariérovém domově důchodců? Jsou zde ale i další příklady.

„Tak ty nemáš na kauci?“

Server iDnes k 11. 9. 2017 informoval o panu Jaroslavovi. Nájem pro otce samoživitele a jeho 5 dětí činí neuvěřitelných 17 500 Kč (Bílý kámen – část obce Podhořany u Ronova). Nejedná se o ojedinělý případ, kdy rodič samoživitel nedosáhne na rozumné nájemné, jelikož mu scházejí prostředky na zaplacení kauce. Pak je jeho rodina vzata na milost a nemilost temným silám realitního trhu. Také si vzpomeňme na reportáže s matkami samoživitelkami, jejichž děti nemohou docházet na školní obědy…

Povinnost pro obce?

Zákon o sociálním bydlení v tomto roce Poslaneckou sněmovnou nakonec neprošel, ale kdoví, jaká bude situace po volbách. „Nárok by měli mít jak sociálně vyloučení z ubytoven, tak mladé rodiny s dětmi, senioři či samoživitelky,“ nechala se v první třetině roku 2017 slyšet ministryně práce a sociálních věcí, Michaela Marksová. Nestrašíme, když tvrdíme, že zde existuje možnost, že se časem o sociální bydlení budou muset obce postarat. Ale to už budou velké dotační objemy z EU dávno za zenitem.

Kupujte, rekonstruujte, dokud je v dotacích dost peněz

Na obce je už nyní vyvíjen tlak, aby se sociálním bydlením zabývaly. Česko zažívá poslední velké objemy dotací z EU za programové období 2014-2020. Proč si nechat ujít peníze, za které by obce nebo neziskové organizace zrekonstruovaly zchátralé budovy? Obce nemusí nutně jen rekonstruovat nemovitosti, které mají zrovna ve vlastnictví. Mohou také pořídit byty a bytové domy. Nebytové prostory mohou přeměnit na sociální byty. V dotaci se pamatuje i na pořízení základního vybavení.

„Co až odejdu z děcáku?“

Představme si dítě z dětského domova, které po dosažení 18 let musí vyletět z hnízda. Z průzkumu mezi bezdomovci do 22 let vzešlo, že dítě z „děcáku“ s 80% pravděpodobností skončí jako bezdomovec.

Právě na tuto ohroženou skupinu se zaměřil jeden z našich klientů. Tato nezisková organizace využila dotace z Integrovaného regionálního operačního programu a s 95% podporou nakoupila bytový dům, ve kterém bude provozovat sociální byty.

Dříve zakouřeno, dnes teplo domova

Dalším našim klientem, který úspěšně čerpá dotaci na sociální bydlení, je obec se 100 obyvateli, která nechá zrekonstruovat starou hospodu a namísto ní postaví 3 sociální byty. Ty budou sloužit primárně pro matky samoživitelky, které se po rozpadu rodiny ocitly v bytové nouzi. Je skutečně nutné si spojovat sociální bydlení jen s hrozbou vzniku ghetta?

Kdy můžete zažádat až o 95% dotaci?

Očekáváné vyhlášení je naplánováno na listopad 2017. Zažádat mohou kraje, obce a organizace jimi zakládané, také NNO, církve a církevní organizace.

Zajímá Vás, co je třeba k získání dotace?

Ozvěte se nám na zelenou linku 800 151 111, anebo nám napište skrze kontaktní formulář.

Chcete dotaci? Napište nám, anebo zavolejte na 800 151 111