fotovoltaické panely

Solární panely a akumulace elektřiny?

Odoláte a ohrnete nos nad masivní podporou pro pořízení solárních panelů včetně akumulátoru? Hodí se solární panely i pro Vaší firmu? Jaký je jejich reálný přínos?

 

20 do 2020

Jen v ČR se mezi 2. lednem a 12. prosincem 2017 zvedla cena elektřiny o 107 Kč/kWh (zdroj kurzy.cz). Evropská unie usiluje o větší využití obnovitelných zdrojů energie (OZE). Do roku 2020 by se takto mělo vyrobit 20 % veškeré elektřiny. V roce 2015 to přitom bylo už 16,4 %. Díky většímu zastoupení obnovitelných zdrojů mimo jiné snížíme svou závislost na dovozu energetických surovin ze zemí mimo EU. 16 mld. € je suma, kterou mohla osmadvacítka v roce 2015 ušetřit, kdyby 20 % elektřiny pocházelo z OZE.

2 x 2

Výše zmíněných 20 % představuje závazek pro EU jako celek, pro ČR platí 13 %, ale podle Národního akčního plánu máme dosáhnout dokonce 15,3 %. Důvod, proč se Česku daří zvyšovat podíl OZE, hledejme i v dotacích. Speciálně pro firmy se už 2x vyčlenily 2 mld. Kč. Řeč je o dotačních programech, které jsou výhradně určené k pořízení solárních panelů a akumulátorů (lze pořídit i skrze program Úspory energie III., který umožňuje i zateplení podnikatelského subjektu aj.).

Elektrické „fupko“

Pokud porovnáte účet za elektřinu pro Vaši domácnost s vyúčtováními pro podniky, všimnete si, že podniky mají průměrně nižší koncovou cenu za elektřinu. Tato nižší částka je ovšem vykoupena vysokou částkou za rezervovaný příkon. V podstatě jde o takový elektrický strop. Podnik tento předplacený maximální odběr elektřiny využije během dne nakrátko a to například při nastartování výrobních strojů. Také může jít o sezónní využití elektrického vytápění. Analogie k FUP (předem daný datový limit pro objem přenášených dat) u Vašeho mobilního internetu je na místě. I v případě překročení rezervovaného příkonu se z útrob sazebníku vyškrábe něco ohavného, něco, co nemá obdoby mezi zápornými postavami v soudobých akčních filmech – sankční sazba.

Co si raději zařídit své vlastní „fupko“? Díky solárním panelům a akumulátoru si budete držet bezplatnou elektřinu na potom.

Být povznesení nad blackoutem?

Během blackoutu si rázem uvědomíte, že slunce není dobré jen pro chytání bronzu. Firmy, které jsou závislé na nepřetržitém provozu, musí slyšet na záložní zdroj bezplatné elektřiny, díky kterému se neznehodnotí obsah v chladících či mrazících boxech, ale existuje mnoho dalších přístrojů, u kterých je blackout nežádoucí.

Nějaká ale?

Dotace Úspory energie – FVE nechce podporovat další výstavbu solárních plantáží. Fotovoltaiku proto musíte umístit na střechu či na zdi podnikatelského objektu. Vyrobená elektřina má primárně sloužit pro potřeby firmy. Láká Vás dotace na solární panely?

ZDARMA zanalyzujeme vhodnost dotace pro Váš záměr. Volejte 800 151 111.

Chcete dotaci? Napište nám, anebo zavolejte na 800 151 111